woensdag 2 november 2011

Plagiaat - plagiarism

Hier stond een  stuk over een quilt - maar dat heb ik verwijderd omdat de informatie die ik had niet juist was. In het algemeen geldt dat onderstaande tekst op veel van toepassing is. Ook in de quilt wereld.


Plagiaat is het letterlijk overnemen van (delen van) andermans werk zonder fatsoenlijke bronvermelding. Dit is meestal inbreuk op het auteursrecht, en wordt algemeen gezien als fraude.
Door ICT-jurist Arnoud Engelfriet (blogcontact).


Hergebruik van andermans werk is meestal inbreuk op het auteursrecht. Er zijn uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld het citaatrecht, dat toestaat om delen van andermans werk over te nemen. En als het auteursrecht verlopen is, mag je natuurlijk gebruiken wat je wilt. Maar wat nooit mag, is doen alsof je andermans werk eigenlijk zelf hebt gemaakt of bedacht. Dat heet plagiaat: overnemen zonder fatsoenlijke bronvermelding. Ook parafraseren, in je eigen woorden weergeven van andermans werk, wordt vaak als plagiaat gezien als er geen bron bij vermeld staat. Je moet dus altijd duidelijk je eigen bijdragen scheiden van die van anderen.

Deze tekst is te vinden op:
http://www.iusmentis.com/auteursrecht/plagiaat/

Ik noem het pronken met andermans veren. Het getuigt in de eerste plaats van weinig eigen creativiteit maar ook van weinig respect voor andermans werk.
Ik ben redelijk strikt wat dit betreft. Ik koop CD's omdat ik vind dat de muzikanten recht hebben op de verdiensten voor hun werk en ik laat anderen ze niet kopiëren. Ik kopieer niet of nauwelijks patronen en als ik dat doe, vermeld ik de herkomst. Ik hoop ook dat mijn patronen niet gekopieerd worden. En anders - spreekt de titel van de nieuwste, fantastische CD van De Dijk voor zichzelf ;-)))

sharpen the scythe

http://www.dedijk.nl

This text above is about plagiarism. I had a different text before, but removed it because my information was not right. But still,  I can't believe that people use other people's work without mentioning it and don't respect someone else's work. If you use any item or part, you need to mention the source. I always buy my CD's and don't let people copy them, because I think that the musicians have the right to earn the money for their work. I hope that my patterns are not copied, and if...the title of the newest CD by 'De Dijk' is very appropriate ;-)): 'sharpen the scythe'

4 opmerkingen:

Gerda zei

Helemaal mee eens!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dekenstikster zei

Hoi Elsbeth, ik ben het helemaal met je eens. Je zegt: "Ik noem het pronken met andermans veren. Het getuigt in de eerste plaats van weinig eigen creativiteit maar ook van weinig respect voor andermans werk."
Ik heb dit in het voorjaar zelf ondervonden met een boek n.b. van Quiltmania en geloof me, er valt niet tegen te vechten.
Groeten, Wilma

Diana zei

Ik begrijp dit blogje niet helemaal, waarschijnlijk doordat je tekst hebt verwijderd. Mijn lesgeefster had / heeft ook last gehad van iemand die les ging geven met de patronen die zij had ontwikkeld. Zij heeft een rechtzaak aangespannen maar verloren, de na-aapster had meer dan 3 kleine dingetjes veranderd en de rechter zag dat als voldoende verschillend. Dat was erg zuur voor haar, vandaar dat ik op mijn blog ook geen blokken / patronen laat zien van haar omdat zij dat niet graag heeft ivm kopieren.
Vermeld jij ook van wie een patroon is op het label? Ik overweeg om dat te gaan doen, maar volgens mij is het niet gangbaar in de quiltwereld.
Groetjes,
Diana

Elsbeth zei

@ Ik was verontwaardigd omdat ik dacht dat een quilt die een vriendin gemaakt heeft als patroon ergens te koop was. Dat bleek anders te zijn. Niettemin, het is een lastig onderwerp en als rechters er al niet uit komen...Iedereen die zijn werk openbaar maakt loopt het risico dat het gekopieerd wordt, je kunt alleen maar hopen dat het fatsoenlijk gebeurt. Maar...vooral veel plezier hebben en houden in het quilten!