dinsdag 22 maart 2016

Jheronimus Bosch - visioenen van een genie



Hooiwagen




Het was lang geleden dat ik 's-Hertogenbosch was en het was een aangenaam weerzien met deze mooie stad! De tentoonstelling '500 jaar Jheronimus Bosch' in het Noord-Brabants Museum was de aanleiding om af te spreken met een vriendin die ik ook al veel te lang niet gezien had. 
Heerlijk was het en wat een prachtige tentoonstelling. 
Het was er wel érg druk - ondanks de tijdslot die je krijgt. Dat is een beetje jammer maar wel begrijpelijk als je bedenkt dat het uniek is dat deze werken van over de hele wereld komen.
De schilderijen en triptieken zijn de laatste tijd veel in de belangstelling geweest en die her'ken' je. 
Ik was vooral getroffen door de tekeningen (prenten). Ongelofelijk raak getekend en dat ze nog bestaan vind ik een wonder!



veel winkels in de stad besteden aandacht aan dit evenement. 

en leuke lappies blijven leuke lappies!














zaterdag 12 maart 2016

Jong geleerd....

Het was me het weekje wel! We snijden en naaien ons een hoedje aan de charmpacks, naaldenboekjes en duimmuizen - wellicht saai voor de lezer, maar voor ons geenszins! Ondanks het feit dat het veel hetzelfde werk is, vinden we het een reuze eer om het te mogen doen. 
Intussen verzorgen we ook de winkel, de komende workshops van Marg Sampson George en Brigitte Giblin (yeah!!) en de verzending van de Mystery. Lekker druk!

's Avonds werk ik aan Discovery deel 2 - ook een feestje! Het Youtube fimpje van Quiltmania waarin Petra het tweede deel presenteert is zó leuk, met stukjes Amsterdam en de winkel..ook als je niet meedoet met de Mystery leuk om te zien!

Maar dat niet alleen...de 'kinders' hebben me gevraagd een 'thuiscursus' te geven. Voor het gemak geef ik ze mijn beginnerscursus zoals ik die in de winkel geef, echt leuk. Ik geef toe, de indoctrinatie heeft éven geduurd (beide dochters zijn tegen de 30 jaar) maar het is dan toch gelukt :-) - en ineens willen ze álles weten. Samen met (stief)zoonlief + vriend hebben ze er zo'n lol in! 
Ik trek ze mijn wereld binnen en ineens gaan de gesprekken over kleuren, contrast, symmetrie en dat soort zaken. 
En er is geen onderscheid tussen jong en oud wat enthousiasme betreft: 'laat eens kijken, welke lapjes heb jij' - heel grappig om te zien. 
En ze maken vorderingen:




 Ik vind het vooral leuk om te zien hoe de klassieke blokken door 'de jeugd' worden benaderd. Wie ziet de Ohio Star en Churn Dash terug in deze blokken?

DD maakte al wel een quilt, voor haar nieuwe neefje, maar wil toch de kneepjes van het vak leren.


De uiltjes haalde ze van internet en tekende ze na. Ieder uiltje is geappliqueerd met de festonsteek. 
Ze koos zelf de stoffen bij elkaar.

Tot besluit nog een leuk feitje: naast een patroon in de Simply Vintage (Montmartre) is er in de Quiltmania nóg een patroon van mijn hand gepubliceerd 'Whimsical Wedges'. Wow...Een mens zou er verlegen van worden, té leuk!



vrijdag 4 maart 2016

29 februari

Eén keer in de vier jaar kunnen wij onze trouwdag vieren (moet je maar niet op schrikkeldag trouwen ;-)) - extra leuk om er dan een feestje van te maken. Al tijden stond een bezoek aan het Rijksmuseum voor deze speciale dag op ons lijstje - nog niks wetende van 'Catwalks', charmpacks en andere zaken! 
Dus togen wij - met het vizier vooral op de 'eregalerij' - naar het Rijks. Maandagochtend, na een nachtje hotel op de P.C., rolden we het museum in...lekker rustig - tot een uur of 11 dan...

Het is toch heel wat om de "Nachtwacht" te zien - in dezelfde rij met de schilderijen van o.a.Vermeer - en je bewust te zijn van de enorme geschiedenis die daar bij elkaar hangt. 
Maar tot onze verbazing...waren we eigenlijk veel meer onder de indruk van het schilderij dat náást de "Nachtwacht" hangt. Ook een schuttersstuk, door Van der Helst (die ik eerlijk gezegd vooral ken van de straatnamen)...7 1/2 meter (!!) lang en allemachtig..wat een details! 




De compositie mag dan misschien wat stijver zijn - Rembrandt was daar vernieuwend in voor zijn tijd - maar als je er naar kijkt wil je de stof áánraken, je voelt bijna de ribbels van het gouddraad (misschien is dat vooral als je geïnteresseerd bent in textiel??). Ongelofelijk...wat knap.


Een bezoek aan de poppenhuizen mocht ook niet ontbreken - ook een lust voor het oog! 
Ik ben momenteel het boek 'Het huis in de Gouden bocht' aan het lezen, over het poppenhuis van Petronella Oortman - en dan spreekt dit nog meer tot de verbeelding. 
Te weten dat ieder onderdeel met de hand gemaakt is, van het materiaal waar het originele stuk ook van gemaakt is, en dat een paar honderd jaar geleden...





En die vaasjes mochten wel mee naar huis...hmm...helaas niet gelukt...

Inmiddels weer thuis is het even flink doorwerken aan deel 2 van de Quiltmania 'blok van de maand Mystery' 'Discovery' - die moet (nou ja, dat wil ik dan graag..) natuurlijk in de winkel hangen als de Quiltmania uitkomt. 
Nog heel even geduld! Ik mag een héél klein stukje laten zien:


En deze is er al wel heel snel: de Simply Vintage, met daarin de 'Montmartre'! Hoe leuk, begonnen met 'oude' lapjes, gekregen van Willemke uit Parijs. Sommige stofjes waren wat dik waardoor ik besloot de stof achter de applicatie weg te knippen..en ineens kreeg ik het idee die te hergebruiken in dezelfde quilt.
 'Inspiratie...adem van de geest' - zong Mathilde Santing - en zo gaat het ook. Van het één rol je in het ander.
De vormgeving is altijd om van te smullen en ik vind het dan ook een eer dat m'n patroon er in mag staan!



.