zondag 30 maart 2014

Low Volume :-)

Ik kreeg een stapeltje práchtige hexagonnen (dank! dank!)...waar ik natuurlijk meteen wat mee wil. 


Leuk, leuk, plannetje maken! 
Dan pak ik wat lapjes bij elkaar en ga een beetje spelen.  Ik wil niet alleen traditionele stofjes maar ook wat modernere. Merel van Birdblocks heeft een reuze keuze wat dat betreft dus ik vraag bij haar om 'luchtige' lapjes. En dan blijkt dat wat ik 'luchtig' noem eigenlijk 'low volume' wordt genoemd. Kijk maar op deze link die Merel me stuurde. Weer wat geleerd :-))!


I received these beautiful hexagons and want to use them immediately ofcourse.
Making plans is fun.
I grabbed some traditional fabrics but also want some modern fabrics. Merel from Birdblocks has a lot. I asked her for 'airy' fabrics  - is that an expression in English? I don't think so because those are called 'low volume'. You can watch the video Merel sent me - I learned something today!

donderdag 27 maart 2014

Nieuw! New!


Met veel plezier maak ik al enige tijd patronen, die ook regelmatig in de winkel gebruikt worden. 
Nel en Petra hebben me gestimuleerd dit te professionaliseren zoals dat met een mooi woord heet. 
De laatste tijd heb ik gewerkt aan 'On My Bucketlist of Quilts' - een eigen patronenlijn! Een bucketlist - wie heeft dat niet: díe quilt of dát patroon wil ik nog eens een  keer maken!
Dochter Femke heeft de layout van de patronenlijn ontworpen.

Het eerste patroon is de 'Phoenix' - een quilt die ik rondom een antieke stof heb gemaakt. 
Op de extra pagina boven aan de pagina kun je meer foto's zien en informatie over de patronen lezen. 
Veel plezier!

For a while I am designing patterns, which are also used in the shop. 
Both Nel and Petra encouraged me to start my own pattern line.
For a period of time I worked on 'On My Bucketlist of Quilts'. Who doesn't have a list of quilts or patterns they defenitely want to make?
DD Femke designed the layout of the patterns.
My first pattern is 'Phoenix' - the quilt I made around a piece of antique fabric. 
On the extra page you can find pictures and more information about the patterns and quilts. 
I hope you enjoy!

maandag 24 maart 2014

Petite Street

PTST 1009PTST 1010PTST 1012
PTST 1011PTST 1013

Van deze schattige stoffen kreeg ik een stapeltje om er wat van te maken. Dat vind ik een enorme uitdaging en ik ging er met plezier mee aan het werk. Ik heb al eens details laten zien maar hier is het middenstuk en links het hele quiltje:


Ik heb het motief uit de stof uitvergroot en als middenstuk gebruikt. 
Bloemetjes, boompje en vogel maken het compleet. 
De serie heet 'Petite Street' en is van Dashwood Studio uit Engeland.

These cute fabrics were given to me, to make something out of. I love a challenge like that so I went to work. I took the house from the fabric, enlarged it and appliqued it together with the tree, flowers and bird. These fabrics are called 'Petite Street' and are made by Dashwood Studio, UK.


donderdag 6 maart 2014

Wandering Mind

Toen ik thuis kwam lag dit in de bus: de nieuwe stoffen van Kathy Doughty! Wat zijn ze schitterend!
Ze zijn van een Australische producent en ik weet niet of ze in Europa verkrijgbaar worden. Ik wilde dat niet afwachten dus hóp...doe eens gek :-) en ik heb ze besteld. 
Nu ga ik eens een beetje broeden wat ik daar mee ga doen!


When I came home today, this was in the mail: the new fabrics by Kathy Doughty! They are gorgeous!
They are produced in Australia and I don't know if they will be available in Europe, but I did not want to wait for that.  I went crazy - and did it: ordered them.  
Now it is time to think about what to with them!

maandag 3 maart 2014

Ergonomie - Ergonomics

De 'Phoenix' is klaar...en ik..heb last van mijn arm! Een terugkerend euvel hoor, niks bijzonders. Ik hoor van veel quilters van dit soort kwalen: nek, schouders, armen, 'frozen shoulders' etc. etc. Het kan een pijnlijke bijkomstigheid van het quilten zijn - nou ja, veelvuldig quilten dan. De oplossing? Rust en een goede werkhouding (ergonomie dus). Rust...dát wordt lastig als verslaafd quilter. Dus dan maar meer letten op de ergonomie en de schade binnen de perken zien te houden. 
Ik merkte dat ik, als ik achter de naaimachine zit, mijn armen te hoog moet houden. De eettafel waar ik aan werk is, met de machine er boven op, eigenlijk 10 centimeter te hoog. Dat geeft een permanente spanning op de schouders en is dus niet verstandig. 
Dit is ideale werkhouding: alle delen van het lichaam zijn in een rechte hoek ten opzichte van elkaar.
Manlief, meteen in de startblokken met z'n decoupeerzaag, is aan de slag gegaan:


Hij heeft een plankje onder de tafel gemonteerd en kijk: de naaimachine is op gelijke hoogte als het werkblad. Met een verstelbare kruk kan ik nu op de goede hoogte gaan zitten. Er zijn overigens ook speciale inklapbare naaitafels op de juiste werkhoogte te koop (Elly Prins).

Niet alleen het naaien achter de naaimachine is een aanslag op je lijf, ook het snijden. Ik geef regelmatig les en zie hoe mensen zo af en toe met gevaar voor eigen leven hun lapjes snijden. 
De hoogte van de snijtafel is belangrijk, maar ook de hoek waaronder je snijdt. Het beste is:  staand, vanuit je schouder, recht naar voren. Dus niet: om een hoekje, of heen en weer...
Om dat te vergemakkelijken is er - jawel! - de ronde snijmat! Ik kan het niet beter laten zien dan met dit

Het kost wat - maar dan heb je wat! Goed materiaal is het halve werk. Zorg dus ook voor een scherp mes, en vervang het regelmatig. 

Deze mat is verkrijgbaar bij Den Haan & Wagenmakers en Petra Prins Patchwork.
En mijn arm...hmm, ik hoop dat dat snel beter wordt!

The story above is about ergonomics. My quilt is finished and my arm hurts. I found out that my sewing machine was placed to high. My husband helped me out and my machine is now on a better level. Cutting is also an important thing to pay attention to when you do it often. This rotary cutting mat is a big help, as you can see on the movie. We sell these in 'Den Haan & Wagenmakers' shop in Amsterdam and 'Petra Prins Patchwork' in Zutphen.